Hendes Majestæt Dronningen besøger Hvidsten

75-året for henrettelse af Hvidstengruppen blev markeret med besøg af Hendes Majestæt Dronningen lørdag 29. juni, hvor der blandt andet var kransenedlæggelse.

"Det må aldrig blive glemt, at modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig bestod af mennesker, der traf et modigt valg, som medførte store ofre, og de blev en vigtig faktor i kampen mod besættelsesmagten," siger Mona Kastrup Kjersgaard, formand for menighedsrådet i Gassum sogn, hvor Hvidsten Kro hører under.

Det er Gassum menighedsråd, der er initiativtager, indbyder og arrangør.

Hvert år bliver årsdagen for henrettelsen af Hvidstengruppen markeret af Hjemmeværnskompagni Hvidsten. Hvert femte år udvides markeringen med både kransenedlæggelse og mindegudstjeneste.

Ved mindestenen i Mindelunden i Hvidsten, hvor de otte henrettede modstandsfolk er bisat, vil Hendes Majestæt nedlægge en krans. Herefter lægges en krans af menighedsrådet i Gassum. Den kommitterede for Hjemmeværnet, Søren Espersen på vegne af Hjemmeværnet og borgmester Torben Hansen på vegne af Randers Kommune.

Mindegudstjeneste i Gassum Kirke

Følget fortsætter til mindegudstjeneste i Gassum Kirke, hvor biskop og kongelig konfessionarius, Henrik Wigh-Poulsen prædiker. Gudstjenesten er forbeholdt inviterede.

Frokost med æggekage

Forinden kransenedlæggelse og mindegudstjeneste i Gassum Kirke deltager Dronningen i frokost for indbudte på Hvidsten Kro. Frokosten indtages sammen med efterkommere af Hvidstengruppen, menighedsråd og andre inviterede. Menuen vil stå på æggekage med flæsk, der stadig laves efter samme opskrift som Marius Fiils hustru Gudrun benyttede.

Troubadouren Lars Lilholt optræder under frokosten med sin sang om Hvidstengruppen. Ligeledes deltager også skuespiller Bodil Jørgensen, der i spillefilmen om Hvidstengruppen spiller Gudrun Fiil.

Hvidsten er spærret for gennemkørsel

I forbindelse med H.M. Dronningens besøg vil dele af Mariagervej og Hvidstenvej være afspærret for al motoriseret trafik i tidsrummet fra kl. 11.30-15.00.

Det vil være muligt at passere vejen/ruten til fods eller på cykel. Udrykningskøretøjer må som de eneste benytte ruten, hvis der opstår behov for det.

Hvis I har behov for at bruge bil mellem kl. 11.30 og 15.00, anbefaler vi jer på forhånd at parkere bilen uden for det afspærrede område.

Afspærringen betyder også ændringer i den kollektive trafik. Busruterne 235 og 918X bliver omlagt i tidsrummet kl. 11.00-15.30. Der vil blive lagt information på Midttrafiks hjemmeside (midttrafik.dk/trafikinfo), hvor du kan orientere dig om, hvordan busserne kører i tidsrummet.

Der vil være indrettet et område til publikum, hvor du/I får mulighed for at se H.M. Dronningen.