Video: Historier om Hvidstengruppen

Den pensionerede historielærer Hans Nejsum fra Hvidsten kender om nogen til historien og historierne bag Hvidstengruppen. Og han fortæller dem gerne.

Nedenfor finder du en række videoer, hvor Hans Nejsum fortæller den dramatiske beretning om Hvidstengruppen - fra starten i 1943 og til gruppens medlemmer bliver bragt hjem til Hvidsten i urner efter at være blevet henrettet af den tyske besættelsesmagt.

Hvidstengruppen - sådan blev den startet

Det var godsejer Flemming Juncker fra Overgaard Gods, der tog initiativ til at oprette en modstandsgruppe med base i Hvidsten. Kroejer Marius Fiil blev leder af gruppen på opfordring af godsejeren. Få hele historien her fortalt af pensioneret historielærer Hans Nejsum.

Hvidstengruppen - Mustard Point

Hør Hens Nejsum fra Hvidsten fortælle den spændende historie om, hvordan Hvidstengruppen modtog bl.a. våben, ammunition og sprængstoffer til modstandskampen på Mustard Point lige uden for Hvidsten.

Hvidstengruppen - sådan blev våbnene distribueret

Her fortæller Hans Nejsum om, hvordan de mange våben, som Hvidstengruppen modtog i 1943-44, blev fordelt i Jylland som bogpakker fra en lokal boghandel.

Hvidstengruppen - tilfangetagelsen

Hør historien om hvordan Hvidstengruppen blev afsløret af en stikker. Hans Nejsum fortæller den barske historie.

Hvidstengruppen - henrettelsen

Her fortæller pensioneret historielærer Hans Nejsum den dramatiske historie om hvad der skete med medlemmerne af Hvidstengruppen, efter de blev taget til fange af tyskerne.

Hvidstengruppen - hvem er begravet hvor?

Her fortæller Hans Nejsum, hvor de forskellige medlemmer af Hvidstengruppen er begravet i Mindelunden i Hvidsten.

Hvidstengruppen - anekdoter

Pensioneret historielærer Hans Nejsum fortæller her underholdende anekdoter om Hvidstengruppen.