Filmen "Hvidstengruppen II - De efterladte"

9 år efter, at filmen om Hvidstengruppen trak fulde huse i biograferne, er Regner Grasten klar med en opfølger til succesen.

10. marts 2022 var der premiere på "Hvidstengruppen II - De efterladte". Optagelserne til filmen har blandt andet forgået i Hvidsten.

"Hvidstengruppen II - De efterladte" er en uafrystelig og gribende dramatisk fortælling om en dansk families ubærlige tab og totale splittelse, men først og fremmest om den tro og det håb, der på mirakuløs vis giver dem den overmenneskelige styrke til ikke at give op.  En hjerteskærende og sandfærdig skildring af kvinder, som bliver fanget i krigens gru, men aldrig holder op med at håbe…

"Hvidstengruppen II - De efterladte" starter, hvor "Hvidstengruppen" sluttede. Samme dag. Filmen følger Tulle Fiil og hendes søster Gerda Fiil, der dømmes til rædslerne i et tysk fængsel. Deres far, bror og Tulles mand er blevet henrettet. Tulle må efterlade sit barn Gulle på to år hos Tulles mor Gudrun. Vi følger Tulle og Gerda som krigsfanger ned gennem Tysklands krigsrædsler, mens Gudrun kæmper med alt, hvad hun har, for at få sine døtre hjem til kroen i Hvidsten.

"Hvidstengruppen II - De efterladte" er opfølgeren til "Hvidstengruppen", der havde premiere i 2012, solgte 765.000 biografbilletter og blev én af Danmarks største filmsucceser i nyere tid. "Hvidstengruppen II - De efterladte" er en dansk storfilm, der berører en virkelig og underbelyst fortælling fra 2. verdenskrig. Et voldsomt, stærkt og gribende drama, der på helt tæt hold gengiver den sande beretning om kvindernes skæbne i Fiil-familien. Ved hjælp af interviews, dagbøger og breve er det lykkedes at skildre Fiil-familiens grufulde krigsfortælling i virkelighedsnær detalje.

Ni år efter den første film fik danskerne igen mulighed for at følge Fiil-familiens skæbne under 2. Verdenskrig, og denne gang blev den ufortalte fortælling om kvindernes ubarmhjertige kamp for frihed og overlevelse belyst

Optagelserne til "Hvidstengruppen II - De efterladte" har blandt andet foregået både på Hvidsten Kro, Randers Banegård, ved Spentrup Kirke og flere andre steder i området.

En film baseret på virkelige hændelser

"Hvidstengruppen II - De efterladte" har et stærkt kvindecast i centrum og er baseret på virkeligheden for de efterladte i Fiil-familien.

"Hvidstengruppen II - De efterladte" har tre kvindelige skuespillere i front. Marie Bach Hansen vender tilbage til rollen som Tulle, der må så grueligt meget igennem. Laura Winther Møller spiller Tulles traumatiserede søster Gerda, der kæmper en indre og skrøbelig kamp om at komme tilbage til det normale liv igen.

Som pigernes mor Gudrun, der klynger sig til et spinkelt håb om at se sine døtre i live igen, er Bodil Jørgensen tilbage i Fiil-familien.

"Det er en rolle som kravler ind under huden. Det er en hyldest til livet. Om at prøve at få det til at blive godt igen efter nogle forfærdeligt oplevelser. Der var Gudrun en primusmotor. Som hun sagde, når nogle kan dø, så er der også andre, der kan leve. Selv om de levede med nogle svære traumer".

Virkelighedens Gulle er her på kirkegården sammen med skuespiller Marie Bach Hansen - i filmen Tulle. Buketten bliver lagt, hvor virkelighedens Tulle er begravet.

Bodil Jørgensen har i kraft af sin rolle som Gudrun fået en særlig tilknytning til Fiil-familien og Hvidsten-området

"Man kan roligt sige, at jeg har fået venner for livet ved at spille denne her rolle. Og i dag tænker jeg, at det handler om at fejre det, som de kæmpede for den gang. Jeg kommer så ofte til området, som jeg kan," slutter Bodil Jørgensen.

Virkelighedens Gulle, der er datter til Tulle, møder her Bodil Jørgensen, der spiller Gulles mormor i filmen.

Billeder fra gallapremieren i Randers den 28. november 2021

For Regner Grasten og hans frue Tove Grasten opstod ideen til at lave en film om den berømte danske modstandsgruppe Hvidstengruppen for mere end 20 år siden. Nu har de også lavet en film med fokus på de efterladte.